Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Από το σχεδιάγραμμα του αρχαιολόγου Ιωάννη Τραυλού, προκύπτει ότι ένα τμήμα της Αφαίας Σκαραμαγκά έχει κτιστεί επάνω στην αρχαία Ιερά Οδό...


[ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι ορθή επανάληψη του ιδίου θέματος]
Στη σελίδα 31, του Ιστορικού Λευκώματος του Κώστα Φωτεινάκη "Χαϊδάρι - τόπος και άνθρωποι" (Μάρτιος 2007), δημοσιεύεται το σχεδιάγραμμα του Ιωάννη Τραυλού, 1937. (Πρακτικά Αρχαιολογικής Εταιρείας 1937, σελ. 41, πίν. Α'). Το σχεδιάγραμμα του Ι.Τραυλού περιλαμβάνεται επίσης στο βιβλίο του Ν.Παπαχατζή "Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις ΑΤΤΙΚΑ" [Εκδοτική Αθηνών, 1982] στο κεφάλαιο που περιγράφει την Ιερά Οδό, τους Ρειτούς κ.λπ. Ολόκληρο το κείμενο ΑΤΤΙΚΑ του Παυσανία είναι ΕΔΩ και ιδιαίτερα στον α/α 36,37,38.
Από το σχεδιάγραμμα του Ιωάννη Τραυλού προκύπτει ότι η Ιερά Οδός σχημάτιζε μια διχάλα στο Ιερό της Αφροδίτης, το ένα τμήμα της οποίας ανηφόριζε το λόφο της "Ηχούς", εκεί δηλαδή που έχει κτιστεί στις μέρες μας ο οικισμός της Αφαίας, και κατέληγε στις Λίμνες των Ρειτών (Κουμουνδούρου).
Διαβάστε επίσης α) για τα "Ίχνη της Ιεράς Οδού" της Διαρκούς Κίνησης Χαϊδαρίου (2009)και β)"Η Δυτική Πύλη της Αθήνας" σελ.3 (αρ.3 και φωτογραφία).
[Σημείωση: Το σχεδιάγραμμα θα αναρτηθεί ξανά σε υψηλότερη ανάλυση. Δυστυχώς το scaner μας χάλασε].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου