Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Κώστας Μασσέρας: "Σκαραμαγκάς"


[Κώστας Μασσέρας: Σκαραμαγκάς] (κλικάρετε επάνω στη φωτογραφία για να μεγεθυνθεί)
----------
"Στο δρόμο προς την Ελευσίνα" συναντάμε τον κόλπο της, και την φημισμένη ακτή Σκαραμαγκά, την "Κυανή Ακτή" της Αθήνας όπως την είχαν αποκαλέσει στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Σκαραμαγκάς αποτέλεσε την πλαζ της Δυτικής Αθήνας μέχρι και τη δεκαετία του '70. Χιλιάδες οικογένειες από το Χαϊδάρι, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό, την Αγία Βαρβάρα έκαναν τα μπάνια τους στο Σκαραμαγκά, ερχόμενοι κυρίως με ειδικά δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.
Για την ακτή Σκαραμαγκά, τον Περικλή Γιαννόπουλο που αυτοκτόνησε "γαντοφορεμένος" επάνω σε ένα άλογο, το ποίημα του Ρώμου Φιλύρα που περιγράφει την ακτή, και τους "ψαράδες που έβγαζαν τους αστακούς με τα φτυάρια" έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν και θα επανέλθουμε.
Τώρα ας απολαύσουμε τη φωτογραφία του Κώστα Μασσέρα με θέμα τον Σκαραμαγκά, που μας παραχώρησε το δικαίωμα της ανάρτησης, και ας κάνουμε τους συνειρμούς μας, απολαμβάνοντας τη φωτογραφία.
Απ΄ ότι βλέπετε η φωτογραφία δείχνει μια κοπέλα στην τσιμεντένια εξέδρα έτοιμη να βουτήξει στη θάλασσα. Σύμφωνα με μαρτυρία του κ.Γιάννη Μπαρμπαγάλα, παλιού Χαϊδαριώτη, και σταθερού "εραστή" της θάλασσας του Σκαραμαγκά (κολυμπάει καθημερινά παρά την υποβάθμιση της περιοχής), την τσιμεντένια εξέδρα που βλέπουμε την κατασκεύασε ένας κολυμβητής που τον έλεγαν Πασά. Έτσι λοιπόν έμεινε το όνομα "η εξέδρα του Πασά" την οποία και αποθανάτισε με καλλιτεχνικό τρόπο ο φωτογράφος Κώστας Μασσέρας. Έτσι έχουμε στην οθόνη μας την φωτογραφία του Σκαραμαγκά, που επαναφέρει παλιές μνήμες στους παλιούς και σε εκείνους που έτυχε να κολυμπήσουν στον Σκαραμαγκά και στους νέους να δίνει τη δυνατότητα να δουν και να μάθουν για την περιοχή. Η εξέδρα κατέρρευσε πριν από δέκα περίπου χρόνια, η βάση της όμως υπάρχει ακόμα και σήμερα.
Στο βάθος βλέπουμε το καράβι
και τον μαύρο καπνό να "ανεβαίνει" από την καμινάδα του. Το καράβι είναι πλαγιαδετημένο στην προβλήτα Νο 5 του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά. Για να κατασκευαστεί αυτή η προβλήτα μπαζώθηκαν 120 στρέμματα θάλασσα, δηλαδή η Ακτή Σκαραμαγκά!!!
Ευχαριστούμε τον καλλιτέχνη κ.Κώστα Μασσέρα για τη φωτογραφία "Σκαραμαγκάς" (με την εξέδρα του Πασά) που μας έδωσε τη δυνατότητα να απολαύσουμε αφενός μεν την εξαιρετική φωτογραφία αλλά και αφετέρου να θυμηθούμε τους κολυμβητές και την "ακτή που μας μπάζωσαν".
Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε και να απολαύσετε, την αξιόλογη δουλειά του καλλιτέχνη φωτογράφου κ.Κώστα Μασσέρα στον ιστιότοπο costas masseras (κλικάρετε ΕΔΩ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου