Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Το Αρχαίο τοίχος ΔΕΜΑΣ στο Χάρτη PYRGOS του Κάουπερτ και το καταθληπτικό σήμερα.


[Το Αρχαίο τοίχος ΔΕΜΑΣ, φωτογραφία από την ιστοσελίδα του Δήμου Άνω Λιοσίων]

[Το Αρχαίο Δέμας από κοντά. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της "Ομάδας Παυσανίας"

"Η ονομασία «Δέμας ή Δέσις» προέρχεται από το ότι «δένει» δύο βουνά. Το τοίχος βρίσκεται στο στενότερο σημείο μεταξύ των Ορέων Πάρνηθας και Αιγάλεω (Ποικίλον Όρος). Έχει όψη προς τα Δυτικά. Το μήκος του είναι 4.360 μέτρα. Το τείχος προάσπιζε την Α. πεδιάδα των Αθηνών από επιθέσεις από τη Δ. πεδιάδα του Θριασίου Πεδίου". (Περισσότερα στο «Ιστορικά του Ποικίλου Όρους, 2003, ΥΛΗ».

Το τοίχος του Δέματος έχει χαρτογραφηθεί με κόκκινη έντονη και σχεδόν ευθεία γραμμή (με γωνίες) στους Χάρτες του Κάουπερτ, PYRGOS, από την κορυφή Sakharitza (περίπου) στο Ποικίλο Όρος μέχρι την χαμηλά της Πάρνηθας (στο επάνω τμήμα του χάρτη).

Πολύ σοβαρή δουλειά για το ΔΕΜΑΣ έχει κάνει η «Ομάδα Παυσανίας», τόσο με πληροφορίες, φωτογραφίες, προτάσεις και κριτική.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό στις μέρες μας να μην ασχολείται κανείς μα κανείς για την ιστορία μας και την ιστορική μας κληρονομιά. Αντιθέτως την «βομβαρδίζουν», την υπονομεύουν με εκρηκτικά, διανοίξεις Περιφερειακών Οδών (Αιγάλεω, δείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Α.Λιοσίων και της Εταιρείας που κάνει ανατινάξεις).

Τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε…. Και αγανακτούμε προφανώς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου