Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μονή Δαφνίου - Ενέργειες του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου για την συντήρηση, επισκεψιμότητα και ανάδειξη του μνημείου...


[Η ανωτέρω φωτογραφία είναι από το βιβλίο του αρχαιολόγου Ιωάννη Τραυλού, BILDLEXIKON ZUR TOPOEGRAPHIE DES ANTIKEN ATTIKA]

Α) ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ:
- Πριν την ίδρυση του συλλόγου, μέλη του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. είχαν κάνει ενέργειες να ενημερωθούν για την πορεία στήριξης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Μνημείου, το έτος 2003. Η προφορική απάντηση στο γραπτό αίτημα ήταν ότι "προσπαθούμε να γίνει επισκέψιμος ο προαύλιος χώρος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004". Η προσπάθεια δεν απέδωσε...
- Επιστολές κ.λπ. με αποκορύφωμα το ΥΠΟΜΝΗΜΑ (2/1/2008)του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. που ήταν η αφορμή να γίνει ερώτηση στη Βουλη από τους +Μιχάλη Παπαγιαννάκη, Γρηγόρη Ψαρριανό (ΣΥΡΙΖΑ) και να ακολουθήσουν Μαρία Δαμανάκη (ΠΑΣΟΚ) κ.ά.
- Απάντηση του ΥΠΠΟΤ Μιχάλη Λιάπη όπου για πρώτη φορά ανακοινώνει ημερομηνίες επισκεψιμότητας του χώρου α) Καλοκαίρι του 2008 ο προαύλιος χώρος β) Λίγο αργότερα το Καθολικό σε συνθήκες εργοταξίου.
- Το καλοκαίρι του 2008 τελειώνει, ο προαύλιος χώρος δεν είναι επισκέψιμος. Νέα επιστολή του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. στην αρμόδια Εφορεία και στη συνέχεια στο Συνήγορο του Πολίτη.
- Αμέσως μετά μας απαντούν: "5 Οκτωβρίου 2008 ο προαύλιος χώρος θα είναι επισκέψιμος". Στις 5 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. είναι ο πρώτος επισκέπτης και λίγες ημέρες αργότερα ο σύλλογος διοργανώνει ομαδική επίσκεψη - ξενάγηση με την φιλόλογο Μίνα Ζαμπούνη. Στις 29 Μαΐου 2009 το Καθολικό της Μονής με τα περίφημα ψηφιδωτά γίνεται επισκέψιμο σε συνθήκες εργοταξίου.
- Επί σειρά ετών αναζητούμε την βραβευμένη ταινία του Άγγελου Προκοπίου ΤΟ ΔΑΦΝΙ (1951) αφενός μεν να τη δούμε και αφετέρου να την χρησιμοποιήσουμε ως "μοχλό πίεσης" προς το ΥΠΠΟΤ για να συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ζημιών της Μονής Δαφνίου. Τελικά η ταινία ανακαλύπτεται στη Γερμανία και προβάλλεται στο Χαϊδάρι (15/1/2011). Στέλνουμε πρόσκληση προς το ΥΠΠΟΤ, την Βυζαντική Εφορεία Αρχαιοτήτων κ.λπ. Δείτε ΕΔΩ.
- Αμέσως μετά, 22/2/2011, στέλνουμε έγγραφο για την αποκατατάστση των ζημιών στη Μονή Δαφνίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, το ΥΠΠΟΤ και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το έγγραφο προσυπογράφουν σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, αυτοδιοικητικοί κ.ά. Δείτε ΕΔΩ.
- Η Προεδρία της Δημοκρατίας μας ενημερώνει στις 24/2/2011 ότι "Κατόπιν εντολής του Προέδρου της Δημοκρατίας διαβιβάσαμε αντίγραφο της επιστολής σας στο Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να εξετάσουν το θέμα σας λόγω αρμοδιότητος"
---------------
Θα ακολουθήσει ανάρτηση με τις πρόσφατες ενέργειες του ΥΠΠΟΤ για τη Μονή Δαφνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου