Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Πρόσφατες ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού για τη Μονή Δαφνίου -Σχόλια του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου


[Ο Γεώργιος Λαμπάκης στη Μονή Δαφνίου, 30/3/1910. Οι έρευνες και τα βιβλία του α)Χριστιανική Αρχαιολογία της Μονής Δαφνίου (1899) και β)Η Μονή Δαφνίου μετά τας επισκευάς (1899) βοήθησαν στη διάσωση και στην προβολή του Μνημείου]

Όπως είχαμε προαναφέρει υπήρχε "διεπιστημονική προσέγγιση για τη δομική αποκατάσταση του Καθολικού της Μονής Δαφνίου στην Αττική" η οποία είχε παρουσιαστεί από την Dr.Α.Μιλτιάδου-Fezans στην "VI Διεθνή Διάσκεψη για Δομική ανάλυση των ιστορικών κατασκευών" 2-4 Ιουλίου 2008, Bath, Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.
Ενώ όμως οι μελέτες είχαν προχωρήσει (με καθυστέρηση και αυτές προφανώς λόγω διοικητικών υποχρεώσεων των μελετητών) στο χώρο της Μονής Δαφνίου και ιδιαίτερα στο Καθολικό οι εργασίες είχαν σταματήσει.

Στις 20 Μαΐου 2010 η Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ κα Λίνα Μενδώνη σε συνεδρίαση του ΚΑΣ διαπιστώνοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις σχετικά με την αποκατάσταση του Καθολικού αναφέρει την "ιστορική" φράση "Θα το μαζεύουμε το Μνημείο".

Στις 15/1/2011 ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου προβάλλει την βραβευμένη ταινία του Άγγελου Προκοπίου ΤΟ ΔΑΦΝΙ. Τα ΜΜΕ προβάλλουν την είδηση.

Στις 25/1/2011 η Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη δίνει στη δημοσιότητα την Απόφαση για την "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΜΟΝΗΣ ΔΑΦΝΙΟΥ - Β΄ ΦΑΣΗ, με κωδικό ΟΠΣ 327067".

Στις 16/2/2011 ο ΥΠΠΟΤ κ. Παύλος Γερουλάνος εγκρίνει την "Εκτέλεση εργασιών του 1ου υποέργου ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΜΟΝΗΣ ΔΑΦΝΙΟΥ - Β΄ ΦΑΣΗ" απολογιστικά και με αυτεπιστασία από τη Δ/νση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Η υλοποίηση του υποέργου "έχει έναρξη 15/1/2011 και λήξη 31/12/2013".

ΣΧΟΛΙΑ:
1. Το έργο "ξεπάγωσε" και είναι θετικό. Όμως έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να γίνει το Μνημείο επισκέψιμο με συνθήκες Μουσείου. Εμείς ως σύλλογος θα παρακολουθούμε τις εργασίες έτσι ώστε ο χρόνος υλοποίησης του υποέργου να ολοκληρωθεί, τουλάχιστον σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό 31/12/2013. Όμως μέχρι σήμερα, δηλαδή 21/3/2011, δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία στο Καθολικό αν και ο χρόνος έναρξης έχει προσδιοριστεί η 15/1/2011. Ίσως προετοιμάζονται τα συνεργεία της αυτεπιστασίας για να πιάσουν δουλειά.
2. Στις αποφάσεις για την "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΜΟΝΗΣ ΔΑΦΝΙΟΥ" δεν είδαμε να περιλαμβάνεται η συντήρηση του εξωτερικού προστατευτικού τοίχους, το οποίο έχει υποστεί σοβαρά ρήγματα και σε ένα σημείο του έχει καταρρεύσει. Ο εξωτερικός τοίχος είναι επικίνδυνο να καταρρεύσει συνολικά και να δημιουργήσει προβλήματα στα διερχόμενα αυτοκίνητα και επιβάτες στη Λ.Αθηνών
3. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την αποπεράτωση των εργασιών στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Δαφνί (πρώην χώρο ΕΟΤ, τώρα Δήμου Χαϊδαρίου) που συνδέεται άμεσα με τη Μονή Δαφνίου.
4. Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα να συντηρηθεί α) το τοίχος της Μονής β) να αποπερατωθούν οι εργασίες συντήρησης στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.
5. Αναμένουμε να μας απαντήσουν υπεύθυνα στις σχετικές επιστολές που έχουμε στείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ και θα επανέλθουμε.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου