Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Πρωτομαγιά 1944 - Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, ΜΠΛΟΚ15 - Παρεμβάσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου


[Φωτ.Πολεμικό Μουσείο: "Φυλακές Χαϊδαρίου, μπλοκ Νο 15 (τα κελιά των μελλοθανάτων)"]

[Πρόσκληση του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου για τη συλλογή υπογραφών την Πρωτομαγιά του 2010, με αίτημα "Το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης" (διαβάστε για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς 2010 παρακάτω]

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2011
Το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης
- Οι παρεμβάσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και δύο απαντήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού
- Η επιστημονική θέση της κας Άννας – Μαρίας Δρουμπούκη (Dr.Νεώτερης Ιστορίας, Παν.Αθηνών)
- Η έκθεση ντοκουμέντων με θέμα Κατοχή – Αντίσταση – Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, ΜΠΛΟΚ15


(Α)Τον Μάρτιο του 2011, με αφορμή τα 70 χρόνια από την εισβολή των γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, διοργανώθηκε συμπόσιο στο Βερολίνο από την έδρα Νεοελληνικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο και τον πολιτιστικό σύλλογο Εξάντα. Στο συμπόσιο η ιστορικός Άννα Μαρία Δρουμπούκη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν γίνεται «καμία σοβαρή αξιοποίηση «τόπων μνήμης» ως μουσείων και υπέβαλε το θεωρητικό ερώτημα: «γιατί να μην γίνουν μουσεία τα στρατόπεδα κράτησης και βασανιστηρίων κατά τη ναζιστική κατοχή Χαϊδάρι στην Αθήνα και Παύλος Μελάς στη Θεσσαλονίκη;» Κάθε προσπάθεια να αναδειχθούν αυτοί οι χώροι σε επισκέψιμους «τόπους μνήμης» έχει αποτύχει. Η κ. Δρουμπούκη υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη: «Κάτι αντίστοιχο δεν το συναντάμε πανευρωπαϊκά. Έστω και με καθυστερήσεις, ακόμη και κοινωνίες που είχαν δυσκολίες να μετατρέψουν τόπους μνήμης σε μνημεία, το έχουν καταφέρει. Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος γι’ αυτό στην Ελλάδα, διότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει στα σοβαρά αυτή τη διάσταση. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία πολιτική μετατροπής τέτοιων χώρων σε μουσεία, κανένας σχεδιασμός, καμία σοβαρή αντιμετώπιση.»

(Β) Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. την Πρωτομαγιά του 2010 διοργάνωσε εκδηλώσεις με θέμα το «Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το ΜΠΛΟΚ15, την Εθνική Αντίσταση». Μεταξύ των εκδηλώσεων/παρεμβάσεων ήταν η α) η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Τσιώκου «Χαϊδάρι – αυτοί που νίκησαν το θάνατο», παραγωγής ΕΤ1, 1998 β) Η συγκέντρωση 400 υπογραφών με το αίτημα το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης γ) Η προβολή του αιτήματος στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο δ) Η επιστολή του συλλόγου προς το ΥΠΠΟ με την οποία ζητούσαμε το κτήριο του ΜΠΛΟΚ15 το οποίο είχε χαρακτηριστεί «ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1987 (ΦΕΚ329/Β/24.6.1987)» να γίνει επιτέλους Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.
Δύο υπηρεσίες του ΥΠΠΟ απάντησαν στο αίτημα α) Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δ/νση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (αρ.πρωτ.ΥΠΠΟ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ΄/ 76183/2531 – 9.8.2010) και β) Η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής (αρ.πρωτ.4332/15 Σεπτεμβρίου 2010).
Από τις απαντήσεις και των δύο υπηρεσιών προκύπτει ότι κανείς από το 1987 έως τις ημέρες μας δεν έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα, δηλαδή το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Ιδιαίτερα η Γενική Δ/νση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι:
«…Η υπηρεσία μας δεν θα είχε αντίρρηση στην ανάδειξη και προβολή του μνημείου, μέχρι σήμερα όμως δεν μας έχει υποβληθεί κάποια σχετική πρόταση ή μελέτη αποκατάστασης του συγκροτήματος. Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να παραπεμφθεί το θέμα στο αρμόδιο συμβούλιο, πρέπει να υποβληθεί πλήρης μελέτη…»
Η υπηρεσία του ΥΠΠΟ στέλνει με την ίδια επιστολή συνημμένα διάφορα έγγραφα τα οποία πρέπει να κατατεθούν (π.χ. τοπογραφικό διάγραμμα, Σχέδια, Στατική και Αρχιτεκτονική μελέτη κ.λπ).
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι α) Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. με τις παρεμβάσεις του έκανε μια αρχή με την υπεύθυνη προβολή του αιτήματος β) Ότι τα στοιχεία που απαιτούνται πρέπει να προσκομιστούν για να αξιολογηθεί η πρόταση. Εμείς ως σύλλογος με το τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε φορέα στην συμπλήρωση των δικαιολογητικών, στην ενίσχυση και προβολή του αιτήματος «Το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.

(Γ) O ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου θα εξακολουθεί να εργάζεται έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και το ΜΠΛΟΚ15 να γίνει Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Την Πρωτομαγιά του 2011 οργανώνει έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων για την Κατοχή και το ΜΠΛΟΚ15, έκδοση ενημερωτικού υλικού κ.λπ. Η έκθεση θα έχει ντοκουμέντα από τα αρχεία του Γιάννη Ιγγλέση και Ιορδάνη Χριστοδούλου και θα πραγματοποιηθεί από 7-13 Μαΐου 2011 στο νέο Δημαρχείο Χαϊδαρίου.
Παράλληλα θα φροντίσει να συμβάλλει στην κατάθεση των απαραιτήτων εγγράφων για να «παραπεμφθεί το θέμα στο αρμόδιο συμβούλιο» του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και να αξιοποιήσει ιστορικούς και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, σύλλογο, πολίτη, τεχνικό έτσι ώστε η χώρα μας να τιμήσει το ΜΠΛΟΚ15 ως τόπο ιστορικής αντιστασιακής μνήμης.
Πιστεύουμε ότι με την πρόσφατο με το άρθρο 84 του νόμου 3883/2010 περί «Χρήση στρατιωτικών ακινήτων από ΟΤΑ» είναι εφικτό να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες και να γίνει το ΜΠΛΟΚ15 Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου