Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Έκθεση: Οι μεταμορφώσεις του ελευσινιακού τοπίου και οι αρχαιότητες



Έκθεση 5/7 - 26/8 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», Ελευσίνα

Δραγούμη 37, παραλία Ελευσίνας.Τηλέφωνο: 210 5544325
------
Μία αρχαία γέφυρα στην ανισόπεδη διασταύρωση της εθνικής οδού Αθηνών- Κορίνθου με τον δρόμο που οδηγεί προς την Ελευσίνα. Εντυπωσιακά τμήματα ρωμαϊκού υδραγωγείου που έρχονται στο φως μέσα στην πόλη. Θέρμες και παραθαλάσσια λουτρά. Η αρχαία Ιερά οδός, το λατομείο, το νεκροταφείο... Η αρχαία Ελευσίνα μπορεί να είναι γνωστή για το σπουδαίο ιερό της, που αποτελεί εδώ και χιλιετίες πόλο έλξης επισκεπτών- αν και για διαφορετικούς λόγους σήμερα-, δεν είναι όμως αυτός ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος της πόλης.

Ο μετασχηματισμός της από μια κωμόπολη με αγροτική οικονομία, που ήταν ως και τον 19ο αιώνα, σε βιομηχανική πόλη με μεγάλη συγκέντρωση εργατικού πληθυσμού - και με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη αλλά και την αλλοίωση σε μεγάλο βαθμό του φυσικού τοπίου- είχε συνέπειες και στις αρχαιότητες. Πολλά από τα μνημεία της όμως υπάρχουν ακόμη, αρκεί κανείς να τα «ανακαλύψει».

Αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνουν δύο γυναίκες: μία αρχαιολόγος αφοσιωμένη εδώ και χρόνια στην προστασία, στη μελέτη και στην ανάδειξη της αρχαίας Ελευσίνας και μία αρχιτέκτων ειδικευμένη στην αναστήλωση μνημείων. Ενώνουν τις δυνάμεις τους με κοινό όραμα την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται διάσπαρτοι μέσα στην πόλη και χαράσσουν διαδρομές επίσκεψης, επισημαίνουν τα μνημεία, συντάσσουν χάρτες, βάζουν προτεραιότητες και προσδιορίζουν τα έργα που απαιτούνται ώστε να ενταχθούν στη σύγχρονη ζωή, ενώ παράλληλα αναζητούν χρηματοδότες.

Πρώτη κίνηση της αρχαιολόγου κυρίας Πόπης Παπαγγελή και της αρχιτέκτονος κυρίας Λιάνας Χλέπα είναι η διοργάνωση μιας έκθεσης για τις «Μεταμορφώσεις του ελευσινιακού τοπίου και τις αρχαιότητες στη σύγχρονη πόλη», που θα εγκαινιασθεί στις 5 Ιουλίου στο πολιτιστικό κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος». Στόχος, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και των εν δυνάμει χορηγών, οι οποίοι καλούνται με τον τρόπο αυτόν να «υιοθετήσουν» ένα ή περισσότερα έργα...

Διαβάστε περισσότερα (ΕΔΩ)στην παρουσίαση της κας Μαρίας Θερμού στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

------------------
Στο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας 2011 πρόκειται να παρουσιαστεί η παράσταση: «Δυτικά Βήματα. Στα βήματα της Ιεράς Οδού» από την Ομάδα Συν + Εργασία Τετάρτη 31 Αυγούστου,
Θέατρο Αττικού Άλσους, ώρα 21.00.
Είσοδος: 10€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου