Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

"Ιερά Οδός 2": Μια θεατρική ξενάγηση από Αγίων Ασωμάτων στην Ιερά Οδό/ Μέσα Σεπτεμβρίου



Ακόμα μια παράσταση με θέμα την Ιερά Οδό και τα Ελευσίνια Μυστήρια... Ενώ η επίσημη πολιτεία "καταχώνει" τα ιστορικά ίχνη για να τα βρουν και να τα αναδείξουν οι επόμενες γενιές, υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες, ερευνητές, συγγραφείς, ευαίσθητοι άνθρωποι που έχοντας ως βάση την ιστορία της χώρα δημιουργούν.
Ένας απ΄ αυτούς τους καλλιτέχνες είναι και η Ιωάννα Ρεμεδιάκη (διαβάστε το βιογραφικό της ΕΔΩ) που παρουσιάζει με την "Ομάδα Ίσον ένα" μια ξενάγηση - παράσταση στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.
----------------------
"Ιερά Οδός 2" από την Ιωάννα Ρεμεδιάκη: Θεατρική παράσταση και ξενάγηση από Αγίων Ασωμάτων στην Ιερά Οδό από την "Ομάδα ίσον Ένα"
Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011
Ώρα έναρξης: 19.30

Η Ιερά Οδός 2 είναι μια ξενάγηση-παράσταση στην Αθήνα σήμερα, βασισμένη σε κείμενα Αγγελιαφόρων από την τραγωδία (από τους Πέρσες του Αισχύλου, την Αντιγόνη του Σοφοκλή και τη Μήδεια του Ευριπίδη). Θέτει το ερώτημα: τι έχει η πόλη να μας πει και τι εμείς στην πόλη; Σύγχρονοι αγγελιαφόροι μιας ιστορίας σκληρής, όλοι μας, ποιο ‘λόγο' απευθύνουμε, συλλογικά, στην πόλη; Τα αρχαία κείμενα συμπληρώνονται με σύγχρονα, ή το αντίστροφο: κείμενα ξεναγήσεων, λίγες στροφές από τον Κάλβο, αφηγήσεις ηθοποιών, κείμενα εφημερίδων.

Η ξενάγηση γίνεται γύρω από τον Κεραμεικό. Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιείται και μάθημα φωνής: μία ξεναγός-εκπαιδεύτρια φωνής μας μαθαίνει να μιλάμε σε δημόσιο χώρο. Μιλάμε στην πόλη, γιατί εμείς είμαστε η πόλη. Η πόλη που στις πλατείες αρθρώνει μια νέα φωνή. Η πόλη που πνίγεται στα δακρυγόνα, προκειμένου αυτή η φωνή να σωπάσει. Είμαστε η πόλη, σε μια στιγμή της ιστορίας που παραμορφώνεται από την απληστία και την έλλειψη μνήμης/κέντρου.
Οι αρχαίες «αγγελίες» μας οδηγούν σε σημερινά ερωτήματα. Εξάλλου, με κάποιο τρόπο, οι δρόμοι είναι ίδιοι. Η Ιερά Οδός ακόμα οδηγεί στην Ελευσίνα, είναι στην ίδια θέση μέχρι και σήμερα, επειδή αυτό επέβαλε η μορφολογία του εδάφους. Αυτή την ίδια θέση αναζητάμε, τη θέση όπου η ανάγκη και η τύχη συμπίπτουν. Εκεί βρίσκεται η ιστορία μας, εκεί δοκιμάζουμε τα βήματά μας, βήματα ενός κοινού Χορού.
Ο Γίοζεφ Μπόις είπε: «Η επανάσταση είμαστε εμείς». Και η ιστορία, επίσης.

Ιωάννα Ρεμεδιάκη

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Ιωάννα Ρεμεδιάκη
Κείμενα: Αισχύλου Πέρσες, Σοφοκλή Αντιγόνη, Ευριπίδη Μήδεια
Κείμενα ξεναγήσεων, ηθοποιών, εφημερίδων, Κάλβος

Ξεναγοί: Θοδωρής Μανταζέλης, Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Αθηνά Τρέβλια

Φωνητική προετοιμασία: Αθηνά Τρέβλια

Ευχαριστούμε
-τον Μανόλη Κορρέ για την πολύτιμη ξενάγηση
-το κατάστημα «Ψυγεία-Ψησταριές Λεωνίδας» στην Ιερά Οδό 2, για την φιλοξενία και τη βοήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου