Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Αγάπη Καρακατσάνη: Παλινωδία για τη Mονή Δαφνίου


Επιστρέφουμε με τη Μονή Δαφνίου με μια νέα ανάρτηση, για να προετοιμάσουμε το κλίμα για μια νέα και πρωτόπυπη πληροφορία, που ίσως είναι αποκλειστική για την περιοχή μας όχι όμως για τους Βυζαντινολόγους. Η πληροφορία που είναι εγκυρότατη έχει σχέση με τη Μονή Δαφνίου, τα ψηφιδωτά και το Βυζαντινό Μουσείο
------------------------------------.

Στο μικρό βιβλίο 46 σελίδων της Αγάπης Καρακατσάνη (Dr. στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δασκάλους τον Αναστάσιο Ορλάνδο, τον Διονύσιο Ζακυθηνό, τον Νικόλαο Κοντολέοντα, τον Μανώλη Χατζηδάκη και τον Δημήτριο Πάλλα) για τη Μονή Δαφνίου, "αμφισβητείται η καθολικά αποδεκτή χρονολόγησή της στα τέλη του 11ου αιώνα και μετατοπίζεται 150 χρόνια νωρίτερα, στη βασιλεία του Κωνσταντίνου Ζ΄ του Πορφυρογέννητου.
Η παλινωδία δεν στηρίζεται σε καινούργια στοιχεία επανεξετάζει και ερμηνεύει διαφορετικά τα υπάρχοντα, όπως και τις παρατηρήσεις όσων ασχολήθηκαν με το μνημείιο. Αν η παλινωδία για τη Μονή Δαφνίου ευσταθεί, ο 10ος αιώνας πλουτίζεται με ένα πολυσήμαντο μνημείο και η τέχνη του 11ου αιώνα με μια ευρεία βάση για τις πολύμορφες εκφράσεις της."

Έκδοση ΑΓΡΑ 2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου