Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

23/3/2012: Βιομηχανική κληρονομιά στην Ελευσίνα και το Θριάσιο πεδίο

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012, στις 17:00 (Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα)

Βιομηχανική κληρονομιά στην Ελευσίνα και το Θριάσιο πεδίο

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, προωθώντας την έρευνα σχετικά με την τεχνολογία, τη βιομηχανία και την οικονομική ιστορία της χώρας, ολοκλήρωσε μία πρώτη καταγραφή του βιομηχανικού αποθέματος και της ιστορικής του εξέλιξης, στην πόλη της Ελευσίνας και την ευρύτερη περιοχή του Θριασίου πεδίου. Τον εντοπισμό και την καταγραφή των σωζόμενων εγκαταστάσεων των βιομηχανιών ανέλαβε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ΕΜΠ, Νίκο Μπελαβίλα. H παρουσίαση των ευρημάτων της, την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012, στις 17:00 (Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα) θα συνδυαστεί με προβολή σχετικής ταινίας (από τη σειρά «Αμήχανη βιομηχανία», σκηνοθεσία Βασίλη Λουλέ) και θα ολοκληρωθεί την επομένη, με ξενάγηση στα αρχαία και βιομηχανικά μνημεία της περιοχής, από την αρχαιολόγο Καλλιόπη Παπαγγελή και τους συντελεστές της έρευνας.

Η Ελευσίνα υπήρξε το τρίτο και νεώτερο ιστορικό βιομηχανικό κέντρο της Αττικής, ακολουθώντας με μικρή χρονική απόκλιση τον Πειραιά και το Λαύριο. Η βιομηχανική δραστηριότητα στην πόλη χρονολογείται από το τρίτο τέταρτο του 19ου αιώνα με σχετικά μικρές μονάδες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων. Η ιστορική βιομηχανική ζώνη δημιουργήθηκε στο παράκτιο μέτωπο της πόλης. Ένα σημαντικό άλμα πραγματοποιήθηκε με την εγκατάσταση της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν το 1902, ενώ ακολούθησε ένα δεύτερο με τις χαλυβουργίες, τα ναυπηγεία και τις πετροχημικές βιομηχανίες από τη δεκαετία του 1960. Οι καμινάδες της Τιτάν και τα λατομεία, οι υψικάμινοι των χαλυβουργιών, οι δεξαμενές και τα εναέρια δίκτυα των πετροχημικών άλλαξαν την κλίμακα του αστικού και του αγροτικού τοπίου δραματικά.

Στην Ελευσίνα και το Θριάσιο πεδίο, το φαινόμενο της αποβιομηχάνισης του τελευταίου τέταρτου του 20ού αιώνα δεν έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, όπως συνέβη σε άλλες βιομηχανικές περιοχές της χώρας. Από τις μεγάλες ιστορικές βιομηχανικές μονάδες, έκλεισαν λίγες, κυρίως όσες βρίσκονταν εντός του αστικού ιστού, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του υπόλοιπου, κυρίως μεταπολεμικού, βιομηχανικού δυναμικού παραμένει ενεργό. Έτσι, στην περιοχή δεν παρατηρούνται εκτεταμένοι βιομηχανικοί ερειπιώνες. Διασώζονται, όμως, προς το παρόν λίγα εξαιρετικά ενδιαφέροντα, ακέραια ανενεργά βιομηχανικά μνημεία της πρώτης περιόδου ανάπτυξης της βιομηχανίας στην περιοχή.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αγγέλου Γέροντα 6, 10558 Πλάκα
τηλ. 210 32 18020, 210 32 56932

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου